Търсене в този блог

събота, 27 март 2010 г.

Риболов на блесна с MEPPS

Статията е публикувана на 2007-03-25 09:33:08 и е видяна 4932 пъти
Размер на шрифта: Увеличете размера на текста Намалете размера на текста

Спининговият риболов е най-динамичният и увлекателен начин за риболов. Той предполага много движение и активно търсене на рибата. В следващите редове ще се опитам да споделя някои мои наблюдения и опита, който съм натрупал при многобройните ми риболовни излети с блесна. Сигурен съм, че моите заключения ще бъдат посрещнати противоречиво и това е съвсем естествено. Всеки е изградил своя система и привички при риболова на блесна и е постигнал определени успехи с тях и затова е склонен да мисли, че те са най-правилните. Просто те са ми носили успех и мисля, че ще са от полза за желаещите да опитат риболова на блесна.
Повечето от знанията, които съм получил от друг за риболова на блесна, дължа на моя приятел и съдружник Константин Златанов. Той е най-добрият риболовец на блесна, когото познавам. Започнал е да лови с блесна още като дете - още тогава е имал възможността да се учи от истински майстори на този вид риболов и е постигнал истинска виртуозност в спининговия риболов. Всъщност по-голяма част от излетите си провеждаме заедно, така че, като изразявам своите наблюдения и изводи, до голяма част разкривам и неговите знания и опит.
Основният логически извод, който съм извлякъл от опита ми в риболова на блесна, е, че в повечето случаи в него няма логика. В това може би се крие и неговата магия. Но това също значи, че не трябва да робуваме на изградени схващания, а непрекъснато да експериментираме.
Нека започнем с оборудването, което ни е необходимо за спинингов риболов. Първо, това е пръчката. Чувал съм най-различни мнения за това каква е най-добрата пръчка. Разбира се, всичко зависи от вида риба, която ще преследваме, и от личните предпочитания и навици на риболовеца. Много хора в България все още предпочитат телескопичните пръчки, понеже са по-удобни за пренасяне, но все пак мисля, че водещото при избора на пръчка трябва да е удобството й за риболов, а не за носене. Предимствата на двуколенния прът са безспорни. Неслучайно тези пръти са трайно наложени в Европа и по света. Строят на такъв прът е много по-добър от този на телескопичния. За дължината на пръта също има много мнения. Когато говорим за риболов на по-едри хищници, като бяла риба, щука и сом, за предпочитане са пръти от 2,70 до 3,3 м с по-голяма акция - от 70 до 150 грама. За кефал, костур и пъстърва - пръти със същата дължина, но с по-малка акция - от 5 до 40 грама. За риболов на пъстърва по малките и зашумени планински рекички много колеги предпочитат съвсем къси пръти - от 1,60 до 2,1 м. Аз лично хващам с прът 2,4 или 2,70 м. Това зависи от навиците, които всеки си е изградил, и не може да се определи кое е "правилно". Повечето риболовци използват единствено хвърляне през глава или странично и затова за малките рекички с надвиснали клони и храсти предпочитат съвсем къси прътчета. Аз използвам по-често хвърляне отдолу (като при "кастинг") и затова използвам по-дълга пръчка. В края на краищата, ако на един е удобно да лови с прът 1,6 м, а на друг с 3,0 м и двамата успешно подават блесната там, където желаят, и успешно изваждат уловените риби - тогава всичко е наред. По-дългият прът все пак дава по-добър контрол върху уловената риба и по-бързо я изморява.
Влакното, което се използва за риболов на блесна, също зависи най-вече от условията на риболов. В повечето случаи по-тънкото влакно означава повече кълвания, (а и по-далечно хвърляне), но пък не трябва да изпадаме в крайности и поради това да изгубим много на брой скъпи примамки или да изпуснем уловен трофеен екземпляр.
За риболов с малки блесни - диаметър 0,16, според мен е съвсем достатъчен. За риболов на едри хищници и във водоеми с много закачки за препоръчване е 0,25 и дори 0,30. Разбира се, ако ловим с 30 грама клатушка във водоем, за когото имаме информация, че обитават трофейни екземпляри, спокойно можем да сложим и по-дебело влакно.
Оптималният вариант е да ловим с качествено влакно и да го сменяме често (дори след всеки риболов).
Ако не друго, добре е преди всеки риболов да отстраняваме по няколко метра от навитото влакно, тъй като те са подложени на най-интензивно износване. Препоръчително е също така вирбелът да се връзва наново след всяка уловена по-голяма риба или след всяко откачане от закачка, като откъсваме и по малко влакно. Напоследък на пазара се появиха и отлични влакна на достъпни цени, така че честата им смяна вече не е проблем. Аз лично използвам влакна с марката LAZER.
Цветът на влакното, според мен, не е от кой знае колко голямо значение. Отново изборът зависи от личните предпочитания. Използвал съм бели, зелени, сиви и кафяви влакна с еднакъв успех. Препоръчваните от фирмите влакна за риболов с блесна обикновено са с ярък флуоресцентен цвят. Това е с цел риболовецът да има пълен контрол при водене на примамката. Така по-лесно се избягват закачките и се следи дали блесната преминава точно през местата, през които желаем да премине.
Изборът на спинингова макара също зависи от риболова, който ще практикуваме. Най-често се препоръчва тя да е бързооборотна. За мен това съвсем не е важно. Преводно отношение от 4,4 и дори 4 е съвсем достатъчно. В болшинството от случаите по-успешно е съвсем бавното водене на примамката. Затуй по-често имаме проблеми с това, че не можем да водим блесната достатъчно бавно, а не с това, че не можем да я водим достатъчно бързо. Бързото водене ни е необходимо само за по-бързото прибиране на блесната след неуспешно хвърляне. Освен това по-важна е друга характеристика на макарата - колко сантиметра влакно прибира, ако направим един пълен оборот на дръжката. Една бързооборотна макара с малък диаметър на шпулата прибира за едно завъртане на дръжката много по-малко влакно от една по-бавно оборотна, но с по-голям диаметър на шпулата. А в края на краищата това е, което ни интересува.
Блесната се прикрепя към влакното с помощта на вирбел. Това се прави както за по-лесна смяна на блесните, така и за избягване на усукването на влакното. Добре е вирбелът да е двойно въртящ се и задължително качествен. Това е един доста евтин артикул и е последното нещо, от което трябва да пестим. Напоследък на пазара се появиха два или три двойно въртящи вирбели, монтирани последователно и оборудвани само с една карабинка, които изглеждат наистина интересни.

Кирил Андреев - фирма Fil Star
02.2001
Коментари:
Още статии от категория
Изкуствени примамки
Флешер и едрите риби
Когато на риболовеца, сериозно занимаващ се с тролинг, му доскучае да лови 3-5-килограмови риби, той си поставя сериозна цел – трофеен улов. Как можем да увеличим шансовете за неговото хващане? Да монтираме по-едра или няколко едри примамки? Да... Риболов на блесна с MEPPS част 2
Откъде всъщност започва всичко? Първата блесна MEPPS е била изобретена през 1938 г. от Андре Мюелнарт - парижки инженер и запален риболовец. От собствен опит той скоро разбрал, че е открил едно изключително сполучливо устройство за улов на хищна... Тънкости при риболова на бяла риба
При класически речен риболов на бяла риба и досега най-добра си остава класическата джиг глава с кръгла форма. За целенасочен риболов на течение обикновено се избират компактни глави, благодарение на които играта на естествените - малка рибка или...

Няма коментари:

Публикуване на коментар